Workshop 1

Chinees penseel schilderen

DocentQing Sun
Aantal lessen4
Tijdstipvrijdagmiddag 13.30 – 16.00 uur
Data15, 22, 29 sep.; 6 okt. 2023
Kosten€ 24 (leden); € 60 (niet leden)
Opgeven kan op de cursuspagina

Chinese schilderkunst wordt in China ook “de schilderkunst van ons land” genoemd. Het is de traditionele vorm van schilderen van China, waarbij met penseel water, inkt of kleur wordt aangebracht op rijstpapier of zijde. De geschilderde onderwerpen vallen in drie categorieën: ‘Menselijke Figuren’, ‘Landschap’ en ‘Vogels en Bloemen’. In de Chinese schilderkunst worden vele verschillende technieken gebruikt.

In vier lessen houden we ons bezig met de ‘Kleine Vrije Hand’ schildertechniek voor Vogels en Bloemen. 

Ik zal vertellen over de speciale verf voor Chinese schilderkunst en de ruimtelijke opbouw (structuur) van traditionele Chinese schilderijen. Door de oefeningen zullen we gaan aanvoelen hoe het gebruik van lijnen in de Chinese schilderkunst heel anders is dan bij Westerse schilderijen.

We leren veel door te kijken en na te doen. Dat is onze traditionele manier van leren. Het Chinese woord voor leren 学习 bestaat niet voor niets uit de elementen 学 (xué – nadoen) en 习 (xí – je iets eigen maken). Door het natekenen krijgen we gevoel voor de penseelstreken en het kleurgebruik in de traditionele schilderkunst.

In deze lessenserie zullen we ons concentreren op het schilderen van bloemen en insecten (bijvoorbeeld de bij en bidsprinkhaan)

Qing Sun