Dick Slothouwer

Dick Slothouwer
Dick Slothouwer

Ik heb sinds ongeveer 1980 regelmatig geschilderd en getekend.  Mijn hobby heb ik ondersteund met diverse langdurige cursussen voor algemene schildertechnieken met potlood, houtskool, pastelkrijt, aquarel en olieverf. Ook heb ik aan aantal studieboeken op het gebied van tekenen en schilderen grondig doorgenomen en veel geoefend om mijn niveau te verbeteren.

Het liefst teken ik, vooral tijdens vakanties, ontspannen in de vrije natuur of in een stedelijke omgeving. Als het mogelijk is op een terrasje met wat te drinken erbij. Ik gebruik dan een schetsboek en teken met een potlood of (vul)pen het gewenste tafereel. Vaak neem ik ook een foto. Thuis werk ik de schets in mijn schetsboek verder uit met inkt en daarna soms ook met kleurpotlood. Vaak neem ik de schets als voorbeeld en maak ik daar op groter formaat een pentekening, aquarel of een pastel tekening van.  Zoals ik al aangaf gebruik ik bij een uitwerking verschillende technieken al naar gelang ik dat vind passen bij het gekozen onderwerp.

Sinds 2008 geef ik tekenlessen bij Het Gelders Palet. Ik beschouw de lessen vooral als het lekker bezig zijn met tekenen. Belangrijk vind ik vooral het oefenen in kijken. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer het gebruik van licht en schaduwen, compositie en perspectief. Ik gebruik in de lessen potlood, houtskool, pastel, inkt en acrylverf.

Noot van het bestuur: Helaas kan Dick Slothouwer geen cursussen meer verzorgen. Hij is in juni 2023 overleden.

  • Dick Slothouwer-Mare in Leiden omstreeks 1950- Gewassen pentekening
  • Dick Slothouwer-Dom in Aken-Pentekening en aquarel
  • Dick Slothouwer-Molen in Norfolk (Engeland)-Aquarel en acryl
  • Dick Slothouwer-Straatje in Equisheim (Elzas)- zachte pastel
  • Dick Slothouwer-Landschap in Wales-Aquarel
  • Dick Slothouwer-Forellen op bord-Olieverf
  • Dick Slothouwer-Zelfportret-acrylverf