Portret tekenen

Aanmelding kan via deĀ pagina cursussen

In deze cursus wijden we ons aan het tekenen van een zo goed mogelijk gelijkend portret. Aandachtig kijken en vergelijken is een belangrijk aspect van deze cursus, enkel zo ontstaat een gelijkende tekening.

Maar wat maakt het dan gelijkend? Dat zit in de vormen en verhoudingen. Vanuit de standaard proporties zoeken we naar de afwijkende details welke uniek zijn voor elk persoon. De details die ervoor zorgen dat Jan, Jan wordt en niet de buurman.
Vanuit de “vaste”verhoudingen gaan we op zoek naar wat hier van afwijkt. Wat gebeurt er als iemand het hoofd draait?

Goed kijken speelt een grote rol, zoals dat eigenlijk geldt voor alles wat je vast wilt leggen. Je moet er dan ook even tijd voor nemen voordat je aan de slag gaat. Ook het regelmatig afstand nemen van je werk kan wonderen doen.

Doordat we geen modellen van buitenaf hebben zijn we elkaars model. Beurtelings een halve les zodat iedereen ook aan het werk kan.
I.v.m. de heersende corona is het deze keer werken in een kleine groep, nl. 6 personen, zodat we op gepaste afstand van model en elkaar kunnen blijven.

Materialen: liefst een flink vel papier, potlood HB, 2B, 4B en een gummetje. Je kan natuurlijk ook met houtskool of Siberisch krijt werken.

Ans Koenders