Plezierig tekenen in perspectief

Aanmelding kan via de pagina cursussen

Ik weet dat veel leden van onze vereniging het werken in perspectief belangrijk vinden maar het vaak uit de weg gaan omdat alleen al de naam perspectief op wat weerstand stuit. Toch is enige kennis ervan erg nuttig bij het maken van een eigen werkstuk; vooral bij de opzet is het prettig de belangrijkste perspectivische regels te begrijpen en te kunnen toepassen. Als je er wat geduld voor kunt opbrengen blijkt de theorie logisch en beslist niet zo ingewikkeld.

Vorige zomer heb ik een workshop gegeven over het tekenen van gebouwen in perspectief in een stedelijke omgeving en in het landschap. Een prettige en leerzame workshop. Maar één middag was achteraf gezien toch te kort. Het onderwerp verdient meer tijd, een rustige aanpak en meer oefening.

Nu de coronamaatregelen het weer toelaten wil ik eind oktober een cursus van 5 lessen op maandagmiddag starten waarbij het perspectieftekenen centraal staat. Ik leg de regels van het perspectief uit met wat voorbeelden, waarna we het geleerde direct in één of meerdere tekeningen toepassen. We werken met potlood of een ander makkelijk materiaal, eventueel naar eigen keuze, op wit papier dat niet te klein is (minimaal A3 formaat). En voor degenen die de workshop van vorige zomer hebben gedaan: een rustiger herhaling kan geen kwaad.

Dick Slothouwer