Etalageshow

Dit jaar is het 76 jaar geleden dat Wageningen bevrijd werd. Fotografen van Camera Club Wageningen en schilders van Het Gelders Palet zijn in twee- en drietallen samen aan de slag gegaan om dit stukje Wageningse historie op kunstzinnige wijze met schilderijen en foto’s in beeld te brengen. De resultaten worden van 26 april tot 9 mei 2021 tentoongesteld in een aantal winkels in het centrum van Wageningen.

Aan de tentoonstelling is een spannende speurtocht voor de jeugd verbonden met per winkel een vraag. De plattegrond met vragenformulier is op te halen bij Gij, Bergstraat 24, of hieronder te downloaden.

Ingevulde formulieren kunnen worden ingeleverd bij de Gij. Onder de goede inzendingen worden tien tegoedbonnen verloot. Winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden na afloop van de tentoonstelling bekendgemaakt in Stad Wageningen (www.stadwageningen.nl) .

75+1 Jaar Vrijheid in Beeld: een zoektocht door de geschiedenis.

Lang voor het Coronatijdperk vroeg onze scheidende burgemeester Geert van Rumund tijdens de lustrumviering van de amateurschildersvereniging “Het Gelders Palet” of zij wilden meedoen aan de manifestatie “75 Jaar Vrijheid” in 2020. Er werd enthousiast plannen gemaakt, en besloten om samen te werken met de “Camera Club Wageningen” aan een duo-expositie van schilderijen en foto’s. In januari 2020 werd voor de leden een inspiratie-avond gehouden in de bibliotheek waar organisatoren van het “Pad van de Vrijheid” en de burgemeester diverse anekdotes en plannen presenteerden. Duo’s van schilders en fotografen werden gevormd en iedereen ging vol goede moed huiswaarts.

Zoals iedereen weet ging op 16 maart 2020 de eerste lockdown in en kwamen veel plannen tot stilstand. Tijdens de zomermaanden tussen de 1e en 2e golf is op beperkte schaal verder gewerkt, en lukte het om onze expositie in de bibliotheek op 3 december 2020 te openen in aanwezigheid van 30 personen. Slechts 10 dagen is deze mooie verzameling werk te zien geweest, omdat op 14 december de 2e lockdown inging. Een bittere pil!

Gelukkig heeft de gemeente Wageningen besloten om de viering van 75 jaar Vrijheid een jaar uit te stellen, en kunnen de verenigingen alsnog hun expositie laten zien, en wel tijdens de hierboven beschreven “etalageshow”. Onder de titel 75+1 Jaar Vrijheid in Beeld zijn vanaf 26 april tot 9 mei schilderijen en foto’s over oorlog, vrede en vrijheid te bewonderen in een aantal winkels in het centrum van Wageningen. Te zien zijn thema’s als de strijd op de Grebbeberg, bunkers, luchtlandingen, gliders, de “white ribbon mile”, hotel de Wereld, herdenking en herinnering, het vrijheidsvuur, het défilé, de veteranen, vrijheid van meningsuiting maar ook de problemen die door vrijheid kunnen worden gevoeld.